הצליחו לשגע אתכם, כל חברת המטבחים והנגרים טוענים שהם משתמשים בסנדוויץ הכי טוב. למה? התשובה די ברורה לא?. גוף הארונות הוא מרכיב ליבה והשלד שמחזיק את המטבח שלנו, ככזה יש לו השפעה רבה על אורך החיים והנראות של המטבח. בכתבה הזו ננסה לסקור בקצרה כמה סוגי סנדוויץ נפוצים כדי שיהיו לכם כלים לבחור את הסנדוויץ' המתאים עבור המטבח שלכם.
בקצרה :: מה זה סנדוויץ (Plywood)?
שכבות דקות של עץ המודבקות בצורה של שתי וערב אחת לשנייה כדי ליצור משטח חזק ועמיד. שיטת הבנייה של הסנדוויץ כל כך חזקה עד שישנם לבידים שבהם משתמשים באתרי בנייה ולעבודות שוחקות במיוחד. הסנדוויץ לענף המטבחים שונה משמעותית מזה המשמש לבנייה כאשר ההבדלים הם בעיקר סוג העץ וסוג הדבקים. מספר השכבות לביד איכותי יהיה בעל תו תקן ויכיל לפחות 9 שכבות.
רובם המוחלט של הלבידים בארץ מיובאים מסין. כמו תמיד, גם כאן ניתן למצוא רמות גבוהות מאוד ובאיכות מרשימה ולעומתם איכות ירודה עד מאוד דבר שתלוי בייצרן ובסוג הלביד המבוקש כמו שנסביר בהמשך. בדיקות התקן של מכון התקנים חשובות מאוד בעניין זה ולביד בעל תו תקן הוא כזה שאחוז הלחות בו נמוך (חשוב למניעת עיוותים) ובין שכבות הדבק שלו יושם חומר דוחה חרקים דבר שמבטיח לכם שלא יופיעו במטבח תולעי עץ או גרוע מכך, הם יגיעו ביחד עם המשטח ויתפשטו לרהיטים אחרים.
לעתים מבקשים מאיתנו מטבח מעץ מלא וכאן יש טעות שכדאי לשים אליה לב. גם במטבח מעץ מלא גוף הארונות יהיה תמיד מסנדוויץ. מעבר לעובדה שעץ מלא יקר מאוד ויפה מידי בכדי להסתיר אותו בתוך הארונות, העץ הוא חומר חי שמתכווץ בקור ומתרחב בחום כיוון שהוא מכיל אחוז לחות גבוה. דבר שבסופו של דבר גורם לעיוותים בגוף ולקושי בפתיחת מגירות ודלתות. פריסת החומר לשכבות כמו בסנדוויץ' מאפשרת בריחה מהירה של הלחות מהחומר ופחות שינויים עם השנים בחומרים האיכותיים יותר.
ברשימה מטה פירטנו את סוגי הסנדוויץ הנפוצים ביותר עבור מטבחים בסדר יורד מהאיכותי ביותר ועד לזה שאסור להתקרב אליו.
סנדוויץ' אוקומה אדום
סנדוויץ האוקומה האדום מגיע בגוון חום אדמדם. הוא מיוצר מעץ שנקרא "אוקומה" או "גבון" (Gaboon) עץ זה שייך למשפחת המהגוני ומצטיין ברמת קשיחות גבוה מאוד, דבר שמאפשר לו להתמודד היטב עם עומס הברגים המחזיקים את הפרזול (זכרו שפרזול מתקדם יכול לשאת משקל עד 50 קילו לכל מגירה, ביחידה ממוצעת בה מותקנות 3 מגירות יכול נשיאת המשקל של הלביד צריכה להיות יותר מ 150 ק"ג). נכון להיום הוא הלביד המבוקש ביותר אך מחירו יקר ולכן מועד לפורענות. במידה והיצרן שלכם התחייב לסוג העץ הזה וודאו שהוא מופיע בחוזה העבודה. זהו סוג הסנדוויץ המתאים ביותר ועליו אנו ממליצים.
סנדוויץ' מסוג בירץ' (ליבנה)
נחשב גם הוא לסנדוויץ' איכותי מאוד ואפשר להשתמש בו בלב שקט במטבח שלכם. הגוון שלו בהיר והוא עשוי מעץ שנקרא ליבנה ומגיע אלינו הרחק מהצפון. מדובר בעץ חזק המכיל שכבות עץ בהירות וכהות. בלביד זה בדרך כלל לא יעשה שימוש לגוף הארון כיוון שהוא יפה מאוד ונהוג לצבוע אותו עבור הכנה של יחידות פתוחות, מגירות או אביזרים פנימיים למטבח.
סנדוויץ' אדום מסוג טווין
ניתן למקם את סוג העץ הזה במקום טוב באמצע. רמת האיכויות של העץ הזה יכולות לנוע בין טובה מאוד ל- לא טובה. האיכות תלויה בדרך היישום של שכבות העץ. כאן שתי השכבות החיצוניות של הלביד עשויות מעץ גבון (אוקומה) והשכבות הפנימיות עשויות מעץ צפצפה. סנדוויץ' טווין באיכות טובה יוכל להחזיק שנים רבות. את הטווין תוכלו למצוא אצל רוב הנגרים כיוון שמבחינתם הוא מהווה פשרה הגיונית בין איכות ומחיר. במידה והתקציב שלכם מאפשר וכיוון שאתם לא בעלי מקצוע היינו ממליצים לכם ללכת על בטוח ולבחור באוקומה.
סנדוויץ' עשוי צפצפה
סנדוויץ' שלא מתאים לשימוש במטבחים אך לצערנו נפוץ מאוד. סנדוויץ זה לא נכנס לקטגוריות הסנדוויץ' האדום כפי שפרטנו למעלה. הלביד נחשב לזול מאוד עם שכבות של עץ צפצפה ( עץ רך מאוד) שבדרך כלל אינן אחידות. במקרה הזה מתקיימת המשוואה זול = יקר ואנחנו ממליצים פשוט לא להתקרב. קל לזהות את הלביד הזה בשל צבעו הצהוב דהוי.
מקווים שעשינו לכם קצת סדר. אנחנו מזמינים אתכם להתעניין כאן למטה בתגובות. נשמח להשיב על כל שאלה בנושא. בינתיים, יש לכם הזדמנות לראות איזה לבידי עץ אחרים קיבלו במטבח שלהם:
שלום!!! בנגרייה עשינו חוזה שם כתובשהמטבח עשוי מסנדוויץ 17 .שאלתי מה זה? אמרו לי זה סנדוויץ' טווין שיוצר באירופה ולא בסין
השאלה היא האם הם חייבים לציין בחוזה שזה אכן טווין אירופאי , איך אני יכול לדעת שהם לא עובדים עלינו?
תודה רבה!!!אדי
סנדוויץ מסוג טווין הוא סנדוויץ אדום שנפוץ מאוד בשימוש במטבחים. מהכרות שלנו עם הנושא סנדוויץ טווין אדום מיוצר בסין ואנחנו לא מכירים כרגע ייצור במדינה אחרת.
עם זאת, יתכן והנגר התכוון לסנדוויץ מסוג בירץ' גם הוא סנדוויץ אדום שמגיע בדרך כלל ממדינות מזרח אירופה.
בכל מקרה סנדוויץ מסוג טווין בדרך כלל מספיק למטבח הממוצע.